Novosti

17. srpanj 2017. GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne

Građani trebaju dostaviti informacije o neto površini, stanju nekretnine, godini izgradnje, godini posljednje rekonstrukcije, te vlasničkom udjelu. U...

opširnije
28. travanj 2017. Što sve trebate znati o porezu na nekretnine? Što sve trebate znati o porezu na nekretnine?

Gradovi i općine započeli su pripreme za uvođenje poreza na nekretnine, koji će 2018. objediniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

opširnije
10. ožujak 2017. Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ

Jedna od mjera demografske obnove za koju se zalaže aktualna Vlada jest i subvencioniranje stanova za mlade. Nakon javne rasprave konačno je zakon dobio...

opširnije
11. veljača 2016. Kako podići kredit za stan? Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!​

opširnije
11. veljača 2016. Što pitati trgovca pri kupnji namještaja? Što pitati trgovca pri kupnji namještaja?

Kupnja namještaja ima svoje zakonitosti, a osim što morate točno znati što kupujete, od kojeg materijala mora biti i koje boje, postoji još niz pitanja na...

opširnije
28. siječanj 2016. 10 savjeta za idealnu kupaonicu  10 savjeta za idealnu kupaonicu

To je prostorija koja mora biti funkcionalna, ali to ne znači da ne može i...

opširnije
12. siječanj 2016. Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na...

opširnije
12. siječanj 2016. Kako pripremiti stan za prodaju Kako pripremiti stan za prodaju

Pored reklamiranja, najbitnija stvar kod prodaje stana, a koju često...

opširnije

Newsletter

Tržište industrijskih i logističkih nekretnina CEE raste unatoč lošem utjecaju eurozone

Tržište logističkih i industrijskih nekretnina u Hrvatskoj, za razliku od trgovačkih i stambenih, daleko zaostaje za tržištima zemalja srednje i istočne Europe. Kriza stoga nije mogla negativno utjecati na tržište jer se ono zapravo i nije počelo razvijati.

Unatoč tomu što se bilježi stagnacija iznajmljivanja prostora pa investitori ne pokazuju volju za ulaganje, tržišta u srednjoj i istočnoj Europi ostala su među najaktivnijima u Europi. Iako je potražnja za nekretninama općenito osjetno pala u posljednjih nekoliko godina, u nekim regijama srednje i istočne Europe i dalje postoji manjak ponude. U Hrvatskoj je u tom pogledu stanje nepromijenjeno. Tržište logističkih i industrijskih nekretnina, za razliku od trgovačkih i stambenih, daleko zaostaje za tržištima zemalja srednje i istočne Europe.

Kriza stoga nije mogla negativno utjecati na tržište jer se ono zapravo i nije počelo razvijati. Banke su posljednjih nekoliko godina provele veliko reprogramiranje ulaganja u nekretninske projekte, ali investitori nisu voljni dalje ulagati dok se ne riješe nekretnina koje već imaju u portfelju s obzirom na to da je prodajna cijena i cijena najma već dulje vrijeme niska. Unatoč tomu, investicije su i dalje iznenađujuće stabilne u posljednjih nekoliko kvartala - u prvoj polovini 2012. ostvareno je više od 375 milijuna eura prometa na tržištima jugoistočne Europe.

Povećana aktivnost povezana je s prilikama koje se otvaraju na industrijskom tržištu zbog relativno niskih cijena najma u srednjoj Europi kombiniranih s atraktivnijim prinosima u odnosu na tržišta zapadne Europe. Neki investitori, s obzirom na slične tržišne uvjete, vide prednosti srednje i istočne Europe kao jeftiniju alternativu Njemačkoj. Drugi pak smatraju da su određene lokacije u Češkoj i Poljskoj, zbog gradnje cestovne infrastrukture, iznimno perspektivne. Na osnovi toga očekuje se daljnji rast investicija u drugoj polovini 2012. godine, a investitori će se fokusirati na dobre lokacije, nove zgrade i razumno vrijeme povrata uloženog kapitala.

Međutim, nedostatak sigurnog rješenja za probleme eurozone negativno se održava na srednju i istočnu Europe. Dok se na razini eurozone očekuje gospodarski pad od 0,6 posto u ovoj godini, projekcije za tržišta srednje i istočne Europe mnogo su optimističnije i pokazuju potencijal te regije. U Poljskoj se očekuje rast 2,7 posto, u Rusiji 4 posto, a baltičke će zemlje rasti između 1,5 i 2,3 posto. Mađarsku i Češku, koje su najizloženije utjecajima tržišta eurozone, očekuje pad od 1,3 odnosno 1,4 posto. Većina država regije ipak sve više osjeća posljedice posrtanja eurozone izravno ili neizravno kroz smanjenje cijena nafte i ostalih dobara.

Prednjače Rusija i Poljska
Nakon naglog rasta logističkog prostora u razdoblju od 2007. do 2008. godine, taj se trend dosta usporio diljem srednje i istočne Europe. Zabrinjavajući trend na logističkom tržištu jest usporavanje stope ekonomskog rasta Njemačke i Francuske, koja pada od trećeg kvartala 2011. godine. Tijekom drugog kvartala 2012. dosegnula je najnižu točku od 2008. godine. Postoji rizik da zakupljenost opet padne na nekim tržištima, što upućuje na probleme s kojima se suočava industrijsko tržište.

Dobra je stvar, međutim, što se većina dogovorenih projekata realizira na build-to-suit (BTS) osnovi. Prinosi na logističke nekretnine na tržištu srednje i istočne Europe većinom su ostali stabilni u posljednjoj godini. Sve važniju ulogu pri ugovaranju poslova imaju dužina najma, kvaliteta zakupca i mogući značaj lokacije u budućnosti, što je najizraženije u Poljskoj. Dostupno je više od 15 milijuna kvadrata modernih logističkih prostora, uključujući još 6 milijuna m2 diljem većih gradova, prvenstveno u Češkoj i Poljskoj. Unatoč usporenom rastu, u posljednjih nekoliko godina sagrađeno je još 2 milijuna m2 logističkih prostora. Najviše se gradilo u Rusiji, osobito u Moskvi i Poljskoj. U usporedbi s ostatkom europskog logističkog tržišta, tržište zemalja srednje i istočne Europe ostalo je poprilično aktivno i u krizi.

Stabilni prihodi
Logističko je tržište od 2009. godine do sada doživjelo drastične promjene, od velike potražnje i jakog razvoja naglo je došlo do potpunog zastoja. Potražnja je brzo prestala zbog otkazivanja ugovora i nastao je veliki višak slobodnog prostora budući da se gradilo špekulativno. Cijene najma su se strmoglavile, a to je ulaganje i gradnju učinilo zapravo neisplativim. Međutim, logističko je tržište uspjelo preživjeti i prilagoditi se situaciji. Na krilima ekonomskog rasta, Njemačka je podigla razinu zakupljenosti logističkog prostora na 75 posto gdje se grade veliki infrastrukturni projekti. Iznenađujuće stabilno investiranje u industrijske nekretnine u srednjoj i istočnoj Europi potaknuto je gradnjom za prodaju.

Na industrijskom investicijskom tržištu srednje i istočne Europe dominiraju institucionalni i private equity fondovi. Na temelju planiranih projekata i onih koji su već u tijeku očito je da nas u drugoj polovini 2012. očekuje dodatni rast aktivnosti na tržištu industrijskih nekretnina diljem srednje i istočne Europe. Zainteresirane investitore privlači kombinacija općenito niskog najma, održivih prinosa na srednji rok, relativno velik prihod u odnosu na ukupne projekte te nedostatak alternativnih mogućnosti ulaganja.

Izvor: Limun.hr
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Centar nekretnina koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.