Novosti

17. srpanj 2017. GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne

Građani trebaju dostaviti informacije o neto površini, stanju nekretnine, godini izgradnje, godini posljednje rekonstrukcije, te vlasničkom udjelu. U...

opširnije
28. travanj 2017. Što sve trebate znati o porezu na nekretnine? Što sve trebate znati o porezu na nekretnine?

Gradovi i općine započeli su pripreme za uvođenje poreza na nekretnine, koji će 2018. objediniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

opširnije
10. ožujak 2017. Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ

Jedna od mjera demografske obnove za koju se zalaže aktualna Vlada jest i subvencioniranje stanova za mlade. Nakon javne rasprave konačno je zakon dobio...

opširnije
11. veljača 2016. Kako podići kredit za stan? Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!​

opširnije
11. veljača 2016. Što pitati trgovca pri kupnji namještaja? Što pitati trgovca pri kupnji namještaja?

Kupnja namještaja ima svoje zakonitosti, a osim što morate točno znati što kupujete, od kojeg materijala mora biti i koje boje, postoji još niz pitanja na...

opširnije
28. siječanj 2016. 10 savjeta za idealnu kupaonicu  10 savjeta za idealnu kupaonicu

To je prostorija koja mora biti funkcionalna, ali to ne znači da ne može i...

opširnije
12. siječanj 2016. Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na...

opširnije
12. siječanj 2016. Kako pripremiti stan za prodaju Kako pripremiti stan za prodaju

Pored reklamiranja, najbitnija stvar kod prodaje stana, a koju često...

opširnije

Newsletter

Traže se dvosobni stanovi s balkonom površine oko 50 četvornih metara




Najtraženiji stanovi na tržištu u Hrvatskoj i dalje su stanovi manjih površina (od 35 do 55 četvornih metara), po mogućnosti s jednom ili dvjema odvojenim spavaćim sobama.


Najčešće se traži dvosoban stan s balkonom, površine oko 50 četvornih metara, na trećem katu stambene zgrade, mirna lokacija, uz javni prijevoz i osigurano parkirno mjesto, uredno vlasništvo i cijenu do 1.250 eura za četvorni metar, navodi se u najnovijem broju biltena Zane, tvrtke specijalizirane za poslovanje nekretninama, u vlasništvu Zagrebačke banke.

Kupci stanova vrlo su različiti i uglavnom kupuju za vlastite potrebe stanovanja. Gotovo uvijek uz potrebu za kupnjom novog stana imaju postojeću nekretninu koju paralelno nude na tržištu, i često je prodaja te nekretnine uvjet za kupnju nove.

U posljednje vrijeme mnogi kupci kupuju stan i kao investiciju, za turističke potrebe dnevnog najma. Kupci su vrlo informirani i često se konzultiraju sa stručnim osobama koje im pomažu pri odabiru stana, a traženi standardi kvalitete gradnje i opremanja stanova svakim su danom složeniji i zahtjevniji. Kupci su uglavnom hrvatski državljani, dok strani državljani još uvijek relativno malo kupuju stanove u Hrvatskoj.

U posljednje tri godine broj ostvarenih kupoprodaja je stabilan

Podaci Ministarstva financija o broju ostvarenih kupoprodaja nekretnina odnose se samo na transakcije za koje je Porezna uprava utvrdila porez i izdala rješenje, no nedvojbeno upućuju na kontinuitet negativnih trendova.

Broj ostvarenih kupoprodaja nekretnina u Hrvatskoj je u kontinuiranom padu od vrhunca ostvarenog 2007. godine, a godišnje stope pada relativno su nestabilne, tj. kretale su se od 5 do 23 posto.
U posljednje tri godine broj ostvarenih kupoprodaja relativno je stabilan, no budući da se podaci za te tri godine još uvijek obrađuju, postoji mogućnost da se na kraju obračuna pokažu i prvi blagi pozitivni trendovi.

Pad broja kupoprodaja stambenih nekretnina kretao se prema stabilnijim stopama od oko 10 do 18 posto godišnje, a u posljednje tri godine broj kupoprodaja je stabilan, prema podacima koji još nisu konačni. Inače, prema tim podacima lani je u Hrvatskoj bilo 71.150 kupoprodaja nekretnina od čega se 28.310 ili oko 40 posto odnosi na kupoprodaje stambenih nekretnina.

Za usporedbu, u 2007. ostvareno je 151.184 kupoprodaje nekretnina od čega se 66.787 odnosilo na stambene nekretnine.

Izvor: domosfera.hr
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Centar nekretnina koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.