Novosti

17. srpanj 2017. GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne

Građani trebaju dostaviti informacije o neto površini, stanju nekretnine, godini izgradnje, godini posljednje rekonstrukcije, te vlasničkom udjelu. U...

opširnije
28. travanj 2017. Što sve trebate znati o porezu na nekretnine? Što sve trebate znati o porezu na nekretnine?

Gradovi i općine započeli su pripreme za uvođenje poreza na nekretnine, koji će 2018. objediniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

opširnije
10. ožujak 2017. Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ

Jedna od mjera demografske obnove za koju se zalaže aktualna Vlada jest i subvencioniranje stanova za mlade. Nakon javne rasprave konačno je zakon dobio...

opširnije
11. veljača 2016. Kako podići kredit za stan? Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!​

opširnije
11. veljača 2016. Što pitati trgovca pri kupnji namještaja? Što pitati trgovca pri kupnji namještaja?

Kupnja namještaja ima svoje zakonitosti, a osim što morate točno znati što kupujete, od kojeg materijala mora biti i koje boje, postoji još niz pitanja na...

opširnije
28. siječanj 2016. 10 savjeta za idealnu kupaonicu  10 savjeta za idealnu kupaonicu

To je prostorija koja mora biti funkcionalna, ali to ne znači da ne može i...

opširnije
12. siječanj 2016. Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na...

opširnije
12. siječanj 2016. Kako pripremiti stan za prodaju Kako pripremiti stan za prodaju

Pored reklamiranja, najbitnija stvar kod prodaje stana, a koju često...

opširnije

Newsletter

Porez na nekretnine - kosturi iz ormara

Prije bilo kakvih reformi i poreznih promjena nužno je urediti vlasništvo kroz evidenciju zemljišnih knjiga

U ozračju završenih parlamentarnih izbora ponovo se počela spominjati već gotovo zaboravljen - porez na nekretnine. O toj temi se dosta pisalo, a i svaki takav spin do sada je utjecao na tržište nekretnina, tako da ni ovoga puta ne očekujemo da će biti drugačije. No, to me nagnalo na pitanje kako vladajući (ma tko to u konačnici bio) misle stvoriti temelje za provođenje takvog poreza. Logika govori da ako na "nešto" namjeravaš naplatiti porez, "to" mora biti negdje evidentirano s točnim podacima kako bi na kraju računica "štimala".

Na hrvatskom tržištu nekretnina, bez obzira na dugogodišnje napore sređivanja zemljišnih knjiga, legalizacije i digitalizacije, iz iskustva mogu reći da 30% nekretnina nema savršeno "čiste" papire. Čak i kada nekretnina ima uredan vlasnički list i na prvi se pogled čini da je sve u redu, ako se krene dublje provjeravati dokumentaciju, iz tog našeg imaginarnog ormara počinju ispadati kosturi prošlosti.

Zadnji takav "predmet", koji me je i inspirirao za ovu kolumnu, bio je stan u strogom centru Zagreba, s urednim vlasničkim listom iz knjige položenih ugovora, gdje smo istražujući za kupca povijest toga stana i legalnost saznali da:

a) stanje na terenu ne odgovara građevinskoj dozvoli
b) površina stana nije u skladu s glavnim projektom
c) suvlasnici jedan drugom osporavaju površine, a da to nije nigdje zabilježeno, točnije vidljivo u zemljišnim knjigama.

I to je na žalost samo jedan od brojnih primjera, od onih najbanalnijih da prodavatelj treba "samo" uskladiti površinu katastra i gruntovnice, do onih drastičnih gdje ima i lažiranih etažnih elaborata, tehničkih pregleda za izdavanje uporabne dozvole koju su se očito obavljali u obližnjem restoranu, pa sve do građevinskih dozvola izdanih za tri stana, a na terenu ih se, eto slučajno, sagradilo šest.

Dakle, prije bilo kakvih reformi i poreznih promjena nužno je urediti vlasništvo kroz evidenciju zemljišnih knjiga, jer kako naplatiti porez ako netko u vlasničkom listu ima upisan stan površine 49 m2, građevinska dozvola i projekt su za isti taj stan ali površine 69 m2, a u ugovoru o kupoprodaji stoji da je kupljena površina 51m2?

Pretpostavka je da je i taj najavljeni porez jedan od razloga povezivanja glavne knjige s knjigom položenih ugovora, čiji se rok za završetak produžuje iz godine u godinu. Ostaje vidjeti kamo najavljene reforme vode, a do tada moramo držati oči širom otvorene i s izuzetnom pažnjom "otvarati ormare".

Izvor: Domosfera.hr
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Centar nekretnina koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.