Novosti

17. srpanj 2017. GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne

Građani trebaju dostaviti informacije o neto površini, stanju nekretnine, godini izgradnje, godini posljednje rekonstrukcije, te vlasničkom udjelu. U...

opširnije
28. travanj 2017. Što sve trebate znati o porezu na nekretnine? Što sve trebate znati o porezu na nekretnine?

Gradovi i općine započeli su pripreme za uvođenje poreza na nekretnine, koji će 2018. objediniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

opširnije
10. ožujak 2017. Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ

Jedna od mjera demografske obnove za koju se zalaže aktualna Vlada jest i subvencioniranje stanova za mlade. Nakon javne rasprave konačno je zakon dobio...

opširnije
11. veljača 2016. Kako podići kredit za stan? Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!​

opširnije
11. veljača 2016. Što pitati trgovca pri kupnji namještaja? Što pitati trgovca pri kupnji namještaja?

Kupnja namještaja ima svoje zakonitosti, a osim što morate točno znati što kupujete, od kojeg materijala mora biti i koje boje, postoji još niz pitanja na...

opširnije
28. siječanj 2016. 10 savjeta za idealnu kupaonicu  10 savjeta za idealnu kupaonicu

To je prostorija koja mora biti funkcionalna, ali to ne znači da ne može i...

opširnije
12. siječanj 2016. Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na...

opširnije
12. siječanj 2016. Kako pripremiti stan za prodaju Kako pripremiti stan za prodaju

Pored reklamiranja, najbitnija stvar kod prodaje stana, a koju često...

opširnije

Newsletter

Oporezivanje građevinskog zemljišta i rekonstruiranih građevina - što se mijenja od 1.1.2015 ?


Oporezivanje prometa nekretnina u RH u ovom trenutku ovisi o činjenici da li se radi o „starim“ ili „novim“ nekretninama, te o poreznom statusu prodavatelja.


 

Prema sadašnjim odredbama Zakona o PDV-u, na nekretnine koje su do 31. prosinca 1997. izgrađene (gotove – dovršene), isporučene ili plaćene i na koje se obračunava porez na promet nekretnina, sukladno Zakonu o porezu na promet nekretnina, ne plaća se PDV. Također, PDV se ne plaća na isporuku poljoprivrednog zemljišta i građevinskog zemljišta sa ili bez građevine na njemu. Dakle, prodaja (otuđenje) tzv. „starih“ nekretnina, te promet svih vrsta zemljišta (sa ili bez građevine) podliježu oporezivanju porezom na promet nekretnina. Pri isporuci tzv. „novosagrađenih“ građevina, a to su građevine i njihovi dijelovi sagrađene i isporučene poslije 31.12.1997. plaća se PDV, dok se na pripadajući dio zemljišta na kojem se građevina nalazi plaća porez na promet nekretnina.
Treba napomenuti kako je nakon ulaska u EU sa 1.7.2013., Hrvatskoj odobreno prijelazno razdoblje do 31.12.2014. za primjenu oslobođenja od PDV-a za isporuke građevinskog zemljišta, koje obavlja porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a.
 

Oporezivanje do 31.12.2014. 

Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina, porezom na promet nekretnina po stopi od 5% oporezuju se:
•    stare nekretnine (izgrađene i isporučene do 31.12.1997.),
•    zemljišta - poljoprivredna, građevinska i druga zemljišta,
•    ako stjecatelj novosagrađenih građevina nije mogao odbiti zaračunani PDV kao pretporez, u daljnjem prometu ove se građevine oporezuju prema odredbama ovoga Zakona.
Prema Zakonu o PDV-u, porezom na dodanu vrijednost po stopi od 25% oporezuje se promet:
•    novih nekretnina (izgrađene i isporučene od 1.1.1998.).
Dakle, isporuka (promet) nekretnina, koje se u poreznom smislu smatraju novima, podliježe oporezivanju PDV-om, s time da se na zemljište na kojem se nekretnina nalazi plaća porez na promet nekretnina. Navedeno se primjenjuje u slučaju kada nekretninu prodaje (isporučuje) poduzetnik – obveznik PDV-a. Ukoliko PDV obračunan pri nabavi nije mogao biti odbijen kao pretporez, sljedeći promet te nekretnine podliježe porezu na promet (5%).

Oporezivanje od 1.1.2015. 

Od 1.1.2015. isporuka novih građevina ili njihovih dijelova, pri čemu se građevinom u smislu Zakona o PDV-u smatra objekt pričvršćen za zemlju ili učvršćen u zemlji, podliježe oporezivanju PDV-om. Novom građevinom smatra se novosagrađena građevina, koja se po prvi puta isporučuje, tj. prije prvog nastanjenja, uključujući i zemljište na kojem se ona nalazi. Oporezivanju PDV-om također podliježe i slijedeća (druga) isporuka, ukoliko je realizirana u razdoblju do 2 godine od prve isporuke.
  
Prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, rekonstruirana građevina ili njezini dijelovi, smatrat će se novom građevinom, tj. građevinom prije prvog nastanjenja, ako  troškovi rekonstrukcije iznose više od 50% tržišne vrijednosti građevine ili njezinih dijelova u godini u kojoj je rekonstrukcija započela.

Izvor: http://www.poslovni-info.eu
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Centar nekretnina koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.