Novosti

17. srpanj 2017. GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne

Građani trebaju dostaviti informacije o neto površini, stanju nekretnine, godini izgradnje, godini posljednje rekonstrukcije, te vlasničkom udjelu. U...

opširnije
28. travanj 2017. Što sve trebate znati o porezu na nekretnine? Što sve trebate znati o porezu na nekretnine?

Gradovi i općine započeli su pripreme za uvođenje poreza na nekretnine, koji će 2018. objediniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

opširnije
10. ožujak 2017. Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ

Jedna od mjera demografske obnove za koju se zalaže aktualna Vlada jest i subvencioniranje stanova za mlade. Nakon javne rasprave konačno je zakon dobio...

opširnije
11. veljača 2016. Kako podići kredit za stan? Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!​

opširnije
11. veljača 2016. Što pitati trgovca pri kupnji namještaja? Što pitati trgovca pri kupnji namještaja?

Kupnja namještaja ima svoje zakonitosti, a osim što morate točno znati što kupujete, od kojeg materijala mora biti i koje boje, postoji još niz pitanja na...

opširnije
28. siječanj 2016. 10 savjeta za idealnu kupaonicu  10 savjeta za idealnu kupaonicu

To je prostorija koja mora biti funkcionalna, ali to ne znači da ne može i...

opširnije
12. siječanj 2016. Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na...

opširnije
12. siječanj 2016. Kako pripremiti stan za prodaju Kako pripremiti stan za prodaju

Pored reklamiranja, najbitnija stvar kod prodaje stana, a koju često...

opširnije

Newsletter

Nastavio se pad broja i površine završenih zgrada i stanovaNajveći broj stanova završen u Primorsko-goranskoj županiji, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2014. godini završena je 4.971 zgrada površine 1,7 milijuna četvornih metara i 7.805 stanova ukupne korisne površine 739.300 četvornih metara.

I kod zgrada i kod stanova zabilježen je snažan pad u odnosu na prethodnu godinu kao posljedica nastavka djelovanja gospodarske krize, posebno izražene u građevinarstvu. Time se kontinuitet pada broja završenih zgrada protegao na posljednjih osam godina, a kontinuitet smanjenja broja završenih stanova na sedam godina.

U 2014. je završeno je 768 zgrada manje nego u 2013., što je pad od 13,4 posto, pri čemu je njihova površina smanjena za 14,7 posto.
Pad je bio znatno izraženiji kod broja (za 15,9 posto) i površine (za 18,9 posto) stambenih zgrada, nego kod nestambenih čiji je broj smanjen za 3,7 posto, a površina za 6,9 posto. U strukturi površine lani završenih nestambenih zgrada prevladavaju industrijske zgrade i skladišta (23,3 posto) te zgrade za trgovinu na veliko i malo (19,4 posto).

Negativne tendencije još su izraženije u kretanju broja i korisne površine završenih stanova. Tako je u 2014. završeno 2.285 stanova manje nego godinu prije (pad za 22,6 posto), pri čemu je njihova korisna površina manja za 19,4 posto. Veliki pad broja stanova rezultat je manjeg broja završenih stanova za koje su investitori fizičke osobe (pad za 20,7 posto) i smanjenog broja stanova za koje su investitori ostale pravne osobe (za 28,4 posto), dok je broj završenih stanova za koje su investitor bila tijela državne vlasti i uprave, lokalne uprave i samouprave zadržan na razini iz prethodne godine.
Broj i površina završenih stanova u 2014. najniži su još od 1995. godine, pri čemu je lani zabilježena dosad najveća prosječna korisna površina stana od 94,7 četvorna metra. Razlog visoke prosječne površine stana jest smanjivanje izgradnje stambenih zgrada s više stanova i porast udjela individualnih kuća koje u načelu obilježava veća površina stambenog prostora.

Tako se u prošloj godini 67,3 posto stambenih zgrada odnosilo na zgrade s jednim stanom, dok je, recimo, 2007. taj udio iznosio 56,3 posto.
Među županijama prema broju završenih zgrada u 2014. prednjače Primorsko-goranska, Zagrebačka i Zadarska županija, dok je najmanje zgrada završeno u Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Požeško-slavonskoj županiji.
Istodobno je najveći broj stanova završen u Primorsko-goranskoj županiji, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je najmanje stanova završeno u Virovitičko-podravskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nastavak negativnih trendova u kretanju završenih zgrada i stanova u 2014. bio je i očekivan s obzirom na i dalje lošu gospodarsku situaciju i negativna kretanja u građevinskoj aktivnosti u prošloj godini koju je uz ostalo obilježio pad fizičkog obujma građevinskih radova (6,6 posto) te pad vrijednosti građevinskih radova (7 posto). Time je, u odnosu na pretkriznu 2007. broj završenih zgrada smanjen za 52,9 posto, a broj završenih stanova za 69,5 posto. Situacija sa završenim zgradama i stanovima neće se znatnije popraviti ni ove godine s obzirom na činjenicu da se nastavljaju nepovoljna kretanja u izdavanju građevinskih dozvola: u prvih sedam mjeseci u odnosu na to razdoblje prošle godine izdano je 7,1 posto manje dozvola s 4,4 posto nižom vrijednošću predviđenih radova, a istodobno je izdano i 9,1 posto manje građevinskih dozvola za stanove s 8,8 posto manjom korisnom površinom. (nm)

Izvor: domosfera.hr

 
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Centar nekretnina koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.