Novosti

17. srpanj 2017. GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne

Građani trebaju dostaviti informacije o neto površini, stanju nekretnine, godini izgradnje, godini posljednje rekonstrukcije, te vlasničkom udjelu. U...

opširnije
28. travanj 2017. Što sve trebate znati o porezu na nekretnine? Što sve trebate znati o porezu na nekretnine?

Gradovi i općine započeli su pripreme za uvođenje poreza na nekretnine, koji će 2018. objediniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

opširnije
10. ožujak 2017. Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ

Jedna od mjera demografske obnove za koju se zalaže aktualna Vlada jest i subvencioniranje stanova za mlade. Nakon javne rasprave konačno je zakon dobio...

opširnije
11. veljača 2016. Kako podići kredit za stan? Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!​

opširnije
11. veljača 2016. Što pitati trgovca pri kupnji namještaja? Što pitati trgovca pri kupnji namještaja?

Kupnja namještaja ima svoje zakonitosti, a osim što morate točno znati što kupujete, od kojeg materijala mora biti i koje boje, postoji još niz pitanja na...

opširnije
28. siječanj 2016. 10 savjeta za idealnu kupaonicu  10 savjeta za idealnu kupaonicu

To je prostorija koja mora biti funkcionalna, ali to ne znači da ne može i...

opširnije
12. siječanj 2016. Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na...

opširnije
12. siječanj 2016. Kako pripremiti stan za prodaju Kako pripremiti stan za prodaju

Pored reklamiranja, najbitnija stvar kod prodaje stana, a koju često...

opširnije

Newsletter

Kuće jeftinije od stanova

 

 
 
 
 
Prema statistikama portala Crozilla.com, oglašavane cijene kuća tijekom kolovoza su na mjesečnoj razini u prosjeku pale za 3,9 posto, navodi se u priopćenju. Stranci zainteresirani za kuće u Rijeci i na Krku. 

Najveći mjesečni pad cijena bilježe Šibenik i Zadar: šibenske su tražene cijene "kvadrata“ kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku iznosile 1232 eura, a one u Zadru 1575 eura. Prosječna tražena cijena kuća pala je i na području Rijeke gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1192 eura, što je 1,5 posto niže no mjesec ranije. Cijene kuća u Zagrebu, prema podacima portala Crozilla.com bilježe mjesečni porast od 1 posto, pa je njihova prosječna tražena cijena iznosila 1147 eura. Pula bilježi porast cijena od 0,8 posto, a za jedan tamošnji metar kvadratni kuće u prosjeku se tražilo 1378 eura.
 
Cijene kuća, ovisno o potražnji, razlikuju se od grada do grada, a prema podacima portala Crozilla.com mnogo je onih čija prosječna tražena cijena ne prelazi 1000 eura po "kvadratu“.  Tako je tijekom kolovoza prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog kuće u Sisku iznosila 559 eura, u Bjelovaru 599 eura, a u Varaždinu 983 eura. Postoje i gradovi u kojima cijena "kvadrata“ kuće iznosi i nekoliko tisuća eura,  a takvi se najčešće nalaze na Jadranu, s obzirom da su njihove cijene (kao i potražnja) općenito više od onih u kontinentalnom dijelu. 
Znatan pad cijena kuća u odnosu na kolovoz 2010. Godine. 
 
Nije novost da su cijene nekretnina već nekoliko godina u padu, a prema podacima portala Crozilla.com cijene kuća tijekom kolovoza bilježe osjetne razlike u cijeni u odnosu na isti mjesec 2010. godine. Zagrebačkim je kućama prosječna tražena cijena tijekom prošlog mjeseca bila gotovo 30 posto niža no u kolovozu 2010. godine, u Zadru razlika u istom razdoblju iznosi oko 9 posto, a u Puli oko 7 posto –pokazuju to statistike portala Crozilla.com. 
 
Potražnja za kućama na portalu Crozilla.com tijekom kolovoza najveća je bila na području Zagreba, a zatim Zadarske i Šibensko-kninske županije, odnosno njihovih sjedišta: Zadra i Šibenika. Strani posjetitelji portala Crozilla.com koji su pokazali interes za kućama, pretežno su dolazili iz  Njemačke, BiH, Francuske, Austrije i Slovenije, a najviše su ih zanimale kuće na području Primorko-goranske županije (najviše Rijeka i Krk), Zagreba i Istarske županije.
 
 
Kuća ili stan?
 
Mnoge od onih koji se pripremaju za kupnju vlastitog krova nad glavom nerijetko muči ista dilema: kuća ili stan? Dvojite li što je od jeftinije, od mjeseca do mjeseca i od grada do grada odgovor je različit, a tijekom prošlog mjeseca financije su ipak išle u prilog kupnji kuće. 
Tijekom kolovoza su kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku bile jeftinije no stanovi, a prema podacima portala Crozilla.com razlika u cijeni u prosjeku iznosi 5,7 posto.
 
Najveća razlika u cijeni tijekom kolovoza zabilježena je u Zagrebu gdje su prosječne tražene cijene kuća bile niže od cijena stanova za 391 euro po "kvadratu“. Tijekom mjeseca kolovoza, prema podacima portala Crozilla.com, prosječne tražene cijene kuća bile su niže od cijena stanova i u Rijeci gdje razlika po metru kvadratnom iznosi 193 eura , u Zadru gdje je razlika 168 eura i Šibeniku u kojem su kuće bile jeftinije za 112 eura po "kvadratu“, ističe se u priopćenju.
 
Split i Pula, gradovi su u kojima su kuće tijekom kolovoza bile skuplje no stanovi.  Prosječne tražene cijene splitskih kuća bile su za oko 280 eura po "kvadratu“ više od cijena stanova, dok u Puli ta razlika iznosi oko 40 eura.
 
Izvor: limun.hr
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Centar nekretnina koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.