Novosti

17. srpanj 2017. GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne GRAD RIJEKA ŠALJE OBRASCE Porez na nekretnine platit će svi - dostavili podatke ili ne

Građani trebaju dostaviti informacije o neto površini, stanju nekretnine, godini izgradnje, godini posljednje rekonstrukcije, te vlasničkom udjelu. U...

opširnije
28. travanj 2017. Što sve trebate znati o porezu na nekretnine? Što sve trebate znati o porezu na nekretnine?

Gradovi i općine započeli su pripreme za uvođenje poreza na nekretnine, koji će 2018. objediniti komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

opširnije
10. ožujak 2017. Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ Kupnja prve nekretnine: Ministarstvo uvodi važne izmjene, evo o čemu je riječ

Jedna od mjera demografske obnove za koju se zalaže aktualna Vlada jest i subvencioniranje stanova za mlade. Nakon javne rasprave konačno je zakon dobio...

opširnije
11. veljača 2016. Kako podići kredit za stan? Kako podići kredit za stan?

Otvorite vidike - stambeni kredit možda ima opcije za koje ne znate!​

opširnije
11. veljača 2016. Što pitati trgovca pri kupnji namještaja? Što pitati trgovca pri kupnji namještaja?

Kupnja namještaja ima svoje zakonitosti, a osim što morate točno znati što kupujete, od kojeg materijala mora biti i koje boje, postoji još niz pitanja na...

opširnije
28. siječanj 2016. 10 savjeta za idealnu kupaonicu  10 savjeta za idealnu kupaonicu

To je prostorija koja mora biti funkcionalna, ali to ne znači da ne može i...

opširnije
12. siječanj 2016. Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan Rast cijena neketnina na svjetskoj razini, u Hrvatskoj minimalan

U Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, u prvih je devet mjeseci ove godine na...

opširnije
12. siječanj 2016. Kako pripremiti stan za prodaju Kako pripremiti stan za prodaju

Pored reklamiranja, najbitnija stvar kod prodaje stana, a koju često...

opširnije

Newsletter

Istražili smo: 10 zlatnih pravila za prodaju nekretnine

Prodati nekretninu u Hrvatskoj za veliki broj prodavatelja čini se kao nemoguća misija. Ekonomska kriza zbog koje se iz godine u godinu bilježi pad cijene kvadrata, smanjenja kupovna moć građana, ali i veće zahtjevi kupaca prodavatelje su stavili u nezavidan položaj. Cijena nekih nekretnina pala je od 30 pa sve do 50 posto. Otkrivamo vam kako unatoč crnoj statistici uspješno možete prodati svoju nekretninu.


Izvor: Guliver/Thinkstock

Sjajne godine u kojima se nije pitalo za cijenu ni investitora, zamijenila je kriza, ali i sve zahtjevniji kupac koji zna što traži i želi da se ispune svi njegovi zahtjevi. Većina prodavatelja zna i po nekoliko godina tražiti kupca i prodati stan uz koliko toliko za obje strane prihvatljivu cijenu. 

ČIME SVE PRODAVATELJ MOŽE UTJECATI NA PRODAJU STANA?

No kako bi prodali stan osim uredne dokumentacije i realne cijene, prodavatelji i nekim korekcijama mogu utjecati na brzinu prodajte. 
"Ukoliko kupac dolazi vidjeti stan po danu rastvorite zastore, dignite rolete i ako vam vremenske prilike dopuštaju otvorite prozor"

1. Pokušati se emocionalno isključiti 
Gledati nekretninu iz pozicije kupca vrlo je važno prilikom prodaje. Dio namještaja koji ostavljate i koji ste skupo platili kupcu ne mora značiti ništa. Možda uopće nije nešto što bi on ostavio u stanu i ne odgovara mu stilom i dizajnom.

2. Obojiti stan u svijetlu boju
Vesele boje možda su vama bile odlične i vrištećim nijansama uveseljavale svakodnevicu. No svijetlo i nježno trebao bi biti moto svih prodavatelja. Držati se nježnih nijansi ili se pak odlučiti za bijelu i njome povećati prostor, mala je investicija u službi ostavljanja što boljeg dojma.

3. Pustiti svjetlo u stan
Velika greška prilikom prodaje stana je ostaviti spuštene rolete. Kupci ne vole mračne prostorije, a dojam će biti posebno loš ako odmah s vrata kroče u tamni hodnik. Ukoliko kupac dolazi vidjeti stan po danu rastvorite zastore, dignite rolete i ako vam vremenske prilike dopuštaju otvorite prozor. Ukoliko potencijalni kupac dolazi u večernjim satima svakako osvjetljenjem napravite atmosferu.

4. Podove urediti tako da budu u najboljem stanju 
Upravo je loše stanje podova jedan od glavnih razloga zbog kojeg će kupci tražiti da im snizite cijenu. Ukoliko ne možete investirati potrudite se da su maksimalno čisti i investirajte u neki lijepi tepih koji će malo ublažiti loše stanje vašeg parketa.

5. Očistiti prostor 
Iako je urednost nešto što se podrazumijeva, mnogo prodavatelja ipak ne ulaže u detaljno čišćenje stana. Uklonite nered s vidljivih mjesta, sklonite igračke, počistite radne površine, ulaštite prozore, pospremite krevete i uklonite posuđe iz sudopera. 
"Kada kupac dođe vidjeti stan nemojte forsirati razgovor jer on je došao vidjeti objekt i ne zanimaju ga detalji iz privatnog života vlasnika"

6. Napraviti sitne popravke 
Ukoliko imate pokvarenih slavina, dotrajalu kupaonsku zavjesu, rupe ili pukotine u zidovima vrijeme je za mini make over koji će držati cijenu vašeg stana. 

7. Ne davati nepotrebne informacije
Šutnja je zlato slažu se mnogi agenti za nekretnine. Budite uljudni, ali nemojte forsirati razgovor s potencijalnim kupcem. On je došao vidjeti objekt i ne zanimaju ga detalji iz privatnog života vlasnika.

8. Ukloniti miris cigareta i kućnih ljubimaca 
Nekim potencijalnim kupcima miris cigareta ili miris životinja u stanu svakako bi mogli pokvariti dojam. Nijedan kupac neće biti presretan ako osjeti miris cigareta iz zavjesa te vidi dlake kućnih ljubimaca po namještaju.

9. Odrediti cijenu i najnižu cijenu do koje ste spremni pregovarati 
Iako će cijene na tržištu diktirati okvirno cijenu vašeg stana, uvijek možete krenuti s malo optimističnijom varijantom i odrediti do koje ste cijene spremni spuštati. Budite spremni da će kupac tražiti korekciju i nemojte biti neuljudni. Pokušajte se prilagoditi onoliko koliko vam odgovara i ponuditi neki popust.

10. Zlatno pravilo 
Ponašajte se prema kupcu onako kako biste voljeli da se on ponaša prema vama da ste na njegovom mjestu. 
 
Izvor: http://zadovoljna.dnevnik.hr
[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Centar nekretnina koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.